Tuesday, February 16, 2010

9 jam utk kapal wasap??????

Assalamualaikum, ahlan wasahlan, hello, hi, moshi2, namaste, wei?, aaa apa2 lah dalam bahasa yg anda faham yer..ini cerita aku berkenaan dgn pengembaraan aku 2,3 hari lepas...


12th Feb 2010 - 9.30am.
§ Buzz! dari office communicator dari officemate aku..Jess panggilan dia.. "oit, ang tau dak yana da balek semalam? nenek dia meninggal dunia.." aku dengan selamba men"reply".. "hahahah..."
§ agak pelik utk kata begitu..then trus aku sambung.. "ang tipoo..saja nak gempaq aku kan~"...Jess reply "oit aku nak tipu hang buatpa..betui2 la.."
§ aku truih.."innalillah.." trus curik2 bukak facebook kat desktop company..check facebook si Yana tuh..tgk2 betui2..wall dia penuh dgn comment2 takziah..aku sempat la ucapkan takziah kat dia jugak..
§ trus aku reply kat Jess lagi skali.."weyh pehtue kita nak balek penang camna nih???"...Jess reply.."haaa..tuh la yang aku buzz hang nih..lani kita kena carik sapa2 nk tumpang.."
§ aiseh..dalam hati aku..takkan impian kapal wasap aku hancur begitu saja? wuuuwuwuwu.. takleh jadik2.. aku sms sana sini, sepupu aku, kawan2 aku, tak kesah la sapa2 pun..tanya kot2 ada lubang aku nak tumpang balek g penang..waaaaa~ walau ada kerja design autoCad nak kena siap kan arituh..tapi aku tak terbuat..sebab tgh pening..ahaha..apa2 pun bukan rezeki aku..sebab mmg tadak port dah aku nak tumpang sapa2..bas pun da abes...aiggoooo~
§ so aku call family aku..kata maybe takdapt join kapal wasap..mak aku cam sedey gak bunyik..soo.. aku dgaq lagu tuh..truih aku kata.."takpa, esok p tgk kat pudu..tunggu kat situ..kot2 ada bas tambahan..hehe.." mak aku pun setuju..so setel bab nih..tgh2 jam..da 12.30 tghari..hah!~ kerja tak siap lagi..lunch and solat jumaat dulu..
§ petang tuh aku balek kul 6.00pm siapkan kerja tuh..haha.. 30mins je lambat..usually 5.30pm sharp aku da terpacak kat receptionist bawah~ haaha..

13th Feb 2010 - 6.45am -
Part I
§ semangat nyer pasal...awal siap arini even cuti..g jalan tren kat sebelah mentari court tuh..KTM.. tup tap tup tap..sampai kat pudu..
§ pusing2 satu pudu stesen carik2 tiket.. ouh terlupa nak roger..Amir x-rumate aku time kat UTP emergency tgh malam tuh tdoq tmpat aku..sebab takdak tiket gak..haha..so sama2 carik tiket ngan dia..just destinasi laen2~ kikikki.. so..tiba2 dgaq.."butterworth..butterworth..kul 9..kul 9.." aku tgk jam..8.50am..haaaahh~ tak tunggu dah..pegi2.." kak..ke butterworth satu.." kakak tuh reply "RM45 dik.." dalm hati aku..gila mahai.. up RM13 tuhh dari tiket biasa..kapal wasap punya pasai..aku redah..hahah..yess..dapat tiket..best2...kapal wasap menjadik!~
§ trus sms family aku..kata jadik balek..hampar kapet merah menanti kedatangan aku~ miaahahahahah~
§ seperti biasa..cuti perayaan..ciri2 bas tambahan yg wajib difikirkan..  1)bas kilang or bas skolah.. 2)tunggu bas kat stesen mmg lambat sampai.. kata kul 9..kul 9.30 baru bas sampai..adoih~ seb baek 30mins..kalau 3jam mau runtuh kaunter tiket bas tuh aku runtun..haha..
§ naek la bas tuh..berwarna kuning cokelat anak mata.. bas skolah terpampang di dada nya.. aku pasrah..naek jer la..RM45..seat kecik lak tuh..satu baris ada 4 seats..kebetulan ada mamat Norwegian sebelah aku..badan derang besar..so aku cam terhimpit sket..sembang2 la jugak..dia jalan2 satu dunia..kerja 2,3 tahun..berenti kerja..travel satu dunia..6 bulan..haha..giloss betul...

Part II
§ mamat tuh tanya aku..slalu brapa lama nak p penang dari kl? dia cakap melayu wooo...haha..just kidding..dia tanya lam bahasa omputeh la.. aku speaking back kat dia.. "sat jaaa..lam 4 jam lagu tuh sampai la bas nih..ang pejam celik pejam celik ok laa.." hahahah..hyperbola sket yer..so dia kata..gud2..
§ tapi secara hakikat nya..aku kena tambah lagi 1 ciri2 bas tambahan iaitu yang ketiga: 3)bas tambahan nak carik duet lebih..so guna jalan lama separuh..highway separuh..end up 9 JAM!!!! sampai butterworth... gila toi..kematu woo buntut..seb baek kerusi span...kalau tak mmg kematu dah~ ahhaha..

So sampai2 kat butterworth..aku da tak sabaq nak ber kapal wasap nih..da lama dah.. hehe..inilah kapal wasap nyer~ kikikikiki~ best wooo..kecaq ayeq liuq~

 
haha..omputeh kata Steamboat..kikiki..aku putaq alam sket.. uih..terbaek dari ladang..syiok2..home made~

P/s: Sekian..harap maklum..hehe..

9 comments:

que sera sera said...

hahaha...cm xsaba nk komen nk tanya ape kapal wasap nye??haha (ko berjaya membuatkan aku baca sampai abes...nice2!!^^) kapal wasap ni bhasa jepun ke ni??haha

mmgla bas tambahan!menyakitkan ati je kn...haha~pepon,da sampai pon...alhamdulillah...

oYaMa said...

hihi..berjaya taktik~ :P haha.. bahasa orang uruguay tuh lala~ haha..

liyana said...

oyama..sowi sgt psl ari tu yer..rasa berslh la kat oyama n jess....sbbkan yana..korg susah2 cr org kan...klu korg tak dpt blk kg..lg la wat yana rasa berslh...sowie

oYaMa said...

ala yana~ dunt worry k? kitaorang dapat balek kampung n happy2~ hehe.. jgn stress2 sgt~ ^_^)v

AlexAlabasta said...

OMG~ Slurrrpppp~!!!!

oYaMa said...

XD tkpa iwan..time ang balek penang habaq mai~ haha

drum kit said...

pukul je oyama tu liyana. oyama hang mmg nak kena pukul sialanzzzzttt

oYaMa said...

oit ang la nak kena pukui, kata nak masak chicken with the cheese on the top strawberry at the bottom tak pernah siap2..nih marah nih~

Affan Azami said...

GOOD ONE! Hahhaa. the kapal wasap nampak very tempting!!!! i like steamboats!